Braingasm and fairy tales.

Een middag op het strand van Scheveningen voelt als een dag doorbrengen op een compleet andere wereld, soms heb je namelijk gewoon het strand nodig. Simpel weg even genieten van het uitzicht, het gevoel van de wind door je haren hebben en het luisteren naar het geluid van de golven van de zee. Dit klinkt misschien über cliché, maar je wordt er oprecht rustig van. De boulevard van Scheveningen werd lange tijd afgebrand en neergezet als een verwaarloosd stukje Nederland. Sinds 2009 zijn ze bezig om dit stukje om te zetten van de zwakste- naar de sterkste schakel  langs de Nederlandse kust.

Ik heb het altijd al fijn gevonden om een dagje naar het strand te gaan. Meestal maak je deze uitstapjes wanneer de zon met 32 graden Celsius UV-stralen op je huid boort en je moet vechten om een plaatsje zand te krijgen waar je je geen zorgen hoeft te maken over de verbranden rug van je buurman die 35 centimeter naast je ligt. Sinds ik mijn hond Moes heb, een té schattige Labradoodle van inmiddels 3,92 jaar, vind ik het niet erg deze uitstapjes te vervroegen naar de koude wintermaanden. Moes vindt het strand namelijk heerlijk en de blik in zijn ogen na het rennen op het strand is redelijk onbetaalbaar. Nieuw voor mij is de band die sommige baasjes voelen met andere baasjes op het strand. Als je een hond hebt zeggen mensen met andere honden je altijd graag gedag en kleven er het liefst nog een small talk aan vast waar ik de ins and outs te horen krijg over de staat van hun hond. Het is eenmaal zo dat die connectie met medebaasjes bij sommige sterk aanwezig is, zeker als je toevallig dezelfde hond hebt. Het strand kan mensen overduidelijk samenbrengen, vrijwillig of niet bepaald gewild, maar je kan er ook heerlijk uren rondlopen zonder gestoord te worden in je eigen gedachtewereld.

 

de-pier-scheveningen

scheveningen-beach-all-stars

moes-labradoodle-scheveningen-strand

moes-fromromee-scheveningen-beach

Moes

Een versterking van je hersenarbeid wordt veroorzaakt door de onbewuste geluiden van de zee. Deze geluiden van de golven worden  ASMR-noices genoemd; Autonomous sensory meridian response. Dit zijn geluiden die zorgen voor een aangenaam tintelent gevoel in je hersenen, ‘’the braingasm’’, die je hersenen beter laten functioneren. Echter heeft het niets seksueels aangezien het meer zorgt voor een vorm van een meditatie dan voor een vorm van opwinding. Echt wetenschappelijk bewijs is er voor ASMR niet. Het bewijs is vooral gebaseerd op anekdotische wijze.  Een ander voorbeeld van ASMR-noice is het horen vallen van de regen in een oerwoud. Het werkt ontspannend en dat is nou net precies waarom er vaak in slijmerige quotes wordt gezegd dat het strand de beste, en de goedkoopste, therapie vormt: het maakt het hoofd leeg.

zara-scheveningen-beach

All in Zara

scheveningen-beelden-aan-zee

Het leuke aan het nieuwe Scheveningen is dat je constant stuit op een nieuwe verrassing. Zo loop je pootje te baden met je hond in de Noordzee en nog geen 12 seconden later bevind je je in een sprookjeswereld op de boulevard. Dit is een van de vele oplossing om de boulevard om te zetten naar de sterkste schakel langs de Nederlandse kust. Sprookjesbeelden aan zee is een initiatief van het museum Beelden aan zee. Dit museum is het enige Nederlandse museum dat zich uitsluitend bezighoudt met de beeldhouwkunst. Het bestaat al sinds 1994 maar heeft speciaal voor de hervorming van de boulevard gezorgd voor deze publiekstrekker. Sprookjesbeelden aan zee is een vrij toegankelijk beeldenpark. Een gratis museum in de buitenlucht is iets waar menig Nederlands hart sneller van gaat kloppen. Het is ontworpen door de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness en werd in maart 2013 geopend voor publiek.

Sprookjesbeelden aan zee is een uiteenzetting van drieëntwintig sprookjesachtige beelden waar bekende sprookjes tot leven komen. Op het eerste gezicht lijken ze allemaal ‘’happy faces’’ te zijn maar bij nader inzien blijken ze griezelig en eenzaam. Hét icoon van de boulevard is de metershoge haringeter. Dit is een verwijzing naar het leven in Scheveningen. Verder zijn er sprookjes uitgebeeld van de verhalen van o.a. Gulliver’s travels, Hans en Grietje en Pinokkio. Wat de betekenis ook mag zijn van de sprookjesbeelden, ik werd er blij van.

haringeter-beelden-aan-zee-scheveningen-boulevard

Hét icoon: De Haringeter

 

gulliver-travel-beelden-aan-zee-scheveningen

Gulliver travels to Scheveningen

 

beelden-aan-de-zee-scheveningen

Found a friend at the beach.

De boulevard van Scheveningen is naar mijn mening niet langer een verwaarloosd stukje Nederland. Het is een stukje waar je tot rust kan komen en kan genieten in een wereld dat alles behalve lijkt op een drukke stad vol stress, uitlaatgassen en een gebrek aan ASMR-noices.

 

From Romée,

logo-from-romee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *